Приключи аудиенцията на българската делегация, водена от президента Румен Радев

...
 Приключи аудиенцията на българската делегация, водена от президента Румен Радев
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев е при папа Франциск: Българска литургия звучи в Рим

 

Приключи аудиенцията на българската делегация, водена от президента Румен Радев при папа Франциск. Всяка година във връзка 24 май главата на римокатолическата черква приема български представители.

Президентът и  българската делегация бяха признати от Франциск тази заран в Папския замък във Ватикана. След пандемията ограниченията при негово светейшество са прецизни и публицисти не бяха позволени наоколо.

bTV научи обаче, че българската делегация са дарили на Франциск истинска икона на светите братя Кирил и Методий от XIX век от рилската школа. Папата от своя страна е дарила на българския президент литография, която демонстрира връзката сред поколенията. На нея е изобразен паднал възрастен човек, както и юноша до него, който му подава ръка. 

 Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ) 2 мин. Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ)  Утрото след бурята: Какви са вредите? 3 мин. Утрото след бурята: Какви са вредите?  Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие 3 мин. Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие  Как се гласоподава на избори 3 мин. Как се гласоподава на избори " 2 в 1 ": Росица Матева сподели разликите в бюлетините в ефира на bTV  Жълт код и през днешния ден за превалявания и гръмотевични стихии, вероятни са и градушки 2 мин. Жълт код и през днешния ден за превалявания и гръмотевични стихии, вероятни са и градушки  Преди притежател да разбере, че колата му я няма: Хванаха автокрадец на 1 мин. Преди притежател да разбере, че колата му я няма: Хванаха автокрадец на " Струма " (СНИМКИ)  Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ) 2 мин. Майка с щерка са били евакуирани при бурята в София (ГАЛЕРИЯ)  Утрото след бурята: Какви са вредите? 3 мин. Утрото след бурята: Какви са вредите?  Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие 3 мин. Ученик от Стара Загора: Полицаят ме мислеше за 13-годишна, изпрати клип със полово наличие  Как се гласоподава на избори 3 мин. Как се гласоподава на избори " 2 в 1 ": Росица Матева сподели разликите в бюлетините в ефира на bTV  Жълт код и през днешния ден за превалявания и гръмотевични стихии, вероятни са и градушки 2 мин. Жълт код и през днешния ден за превалявания и гръмотевични стихии, вероятни са и градушки  Преди притежател да разбере, че колата му я няма: Хванаха автокрадец на 1 мин. Преди притежател да разбере, че колата му я няма: Хванаха автокрадец на " Струма " (СНИМКИ)

„ Папа Франциск постоянно се е отнасял с най-топли усеща към България и към нашия народ и през днешния ден той ни пожела доста здраве, мир и благополучие. Той е в действителност осведомен с нашите проблеми и ни пожела да имаме повече деца. На фона на всеобщото застаряване в цяла Европа, папата като човек с дълбоки научни знания и висока обща просвета, пожела на нашите деца да даваме почтено обучение и образование “, каза президентът Румен Радев.

Тази година единствено нашият екип беше позволен до гроба и мощите на свети Кирил в криптата на базиликата „ Сан Клементе “ в сърцето на Рим. Там той е заровен, а България е първата страна, която основава на мястото на гроба мозаечна икона на светите братя.

По-късно там се появяват благодарствени плочки – екипът на bTV видя такива от народа на РСМ и Русия.

Денят продължава с полагане на венец на паметната плоча, сложена по отношение на освещаването от папа Адриан II в 868 година на славянските книги, донесени в Рим от светите братя Кирил и Методий, основатели на славянската книжовност.

Всяка година към 24 май базиликата „ Сан Клементе “ събира българи както живеещи в Италия, по този начин и пътуващи от родината ни. По-рано в нея се състоя и литургия на български език, водена от западно и средноевропейския митрополит Антоний.

Президентът Румен Радев съобщи в малко слово: „ И през днешния ден остава настоящо делото на свети Кирил. Хората би трябвало да бъдат сплотени. “

Ще бъде посетена и базиликата „ Санта Мария Маджоре “

Малко по-късно в базиликата „ Санта Мария Маджоре “ още веднъж ще отиде българската делегация. Това е мястото, където папа Адриан II благославя богослужебните книги, които персонално светите братя Кирил и Методий носят и по този начин към този момент Христос се слави и на славянски, а освен на латински, гръцки и еврейски.

„ С папа Франциск обсъдихме, че най-голямото предизвикателство пред човечеството сега е да се спрат кръвопролитните войни в Украйна и в Ивицата Газа и избиването на почтени хора. Това изисква осъзнаване, доста разсъдък и напъните на цялата интернационална общественост да се търсят пътища за мир, учредени на интернационалното право “, сподели още Румен Радев за срещата с главата на Римокатолическата черква.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР